Güncel Duyurular
Tanıtım
TANITIM

Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEMMER) Karabük Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur. Türkiye’mizin, özellikle güneş enerjisi uygulama alanlarında, yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak üzere eğitim verecek ve uygulama çalışmaları düzenleyecek şekilde donatılmıştır.

Merkez bünyesinde şebeke bağlı (21.6 kWP kurulu güç), şebeke bağımsız (1kWP kurulu güç – 14.4 kWh depolama kapasitesi – 3kW inverter) FV enerji üretim sistemleri, 10WP’e kadar güneş paneli üretebilecek kendi imalatımız laminasyon cihazı bulunmaktadır. Bu sistemler üzerinde öğrencilerimiz fotovoltaik modüllerin üretiminden şebeke bağlı veya bağımsız sistemlerin projelendirilmesi ve kurulumuna kadar birçok aşamayı ve alt sistemleri detaylı olarak gözleme ve sorgulama imkânı bulmaktadırlar.

Merkez, yüksek lisans veya doktora yapan araştırma öğrencilerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu öğrenciler genellikle yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrikli araçlar için güç elektroniği çözümleri ile uğraşmaktadırlar. Araştırma konuları ağırlıklı olarak çeşitli güç dönüştürücülerinin tasarlanması, analiz edilmesi ve uygulanması, ve bu dönüştürücüler için etkili ve modern kontrol stratejilerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

MİSYON

Güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanılabilir elektrik enerjisi üretmek için, eğitim programları, yüksek lisans ve doktora programları hazırlamak ve sunmak. Tezlerin içereceği mühendislik tasarımlarının prototip modellerini oluşturmak üzere atölyeler oluşturmak, ölçüm ve deneme laboratuarları kurmak. Yurtta ve dünyada benzeri çalışmalar yapan kuruluşları saptamak ve işbirliği yapmak üzere temasa geçmek, işbirliği protokolleri hazırlamak ve onaya sunmak.

VİZYON

İçinde yaşadığımız ekosistemlerde, doğanın dengelerini bozmadan, enerji gereksinimlerimizi, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak, yaşam aktivitelerimiz sonucu oluşan atık biokütlelerin tekrar doğaya kazandırılması amacıyla uygulanabilir mühendislik sistemleri tasarlayabilme yeteneğine sahip mühendis adayları yetiştirmek. Dünyadaki benzer çalışmalar yapan kuruluşlarla ortak fayda sağlamak üzere işbirliği yapmak.